Prvo leto delovanja pisarne

Področja svetovanja za starejše občane in njihove svojce med drugim zajemajo osebne pogovore, pravo, zdravje, nepremičnine ... Vse leto izvajamo različna izobraževanja za kakovostno starost, prostovoljno delo in medgeneracijske delavnice, ki se jih naši starejši občani, pa tudi mladi in srednja generacija, v lepem številu tudi udeležujejo. Ekipa Zavoda Oreli se trudi vzpostaviti in ohranjati vez med starimi in mladimi.

Zavod Oreli skupaj z Občino Kamnik razvija model pomoči starejšim občanom, ki vključuje svetovalno pisarno, informacijsko točko s podpornimi moduli ter razvijanje sistema prostovoljstva in samopomoči. Naša osnovna želja je, da starejši občani in tudi njihovi svojci na enem mestu lahko pridobijo vse ključne informacije in nasvete, ki jih potrebujejo v tem življenjskem obdobju. Vse storitve so brezplačne.

Ponosni smo, da z našim delom in znanjem pomagamo tistim, ki našo pomoč potrebujejo. Dejstvo je, da se življenjske doba viša in vsakemu izmed nas prinaša izziv in hkrati skrb, kako bomo preživljali svojo starost. S knjižico, ki smo jo pripravili ob tej priložnosti, vas želimo spodbuditi k razmišljanju o tem, kako aktivno preživljati starost. Preprost odgovor je lahko naslednji: da smo v dobrem zdravstvenem in psihofizičnem stanju ter kvalitetno vključeni v socialno mrežo družine in prijateljev. Da se počutimo zaželene in izpolnjene v naših željah in aktivnostih. Smo polnopravni člani družbe in se aktivno vključujemo v procese vseživljenjskega učenja ter posredovanja naših bogatih izkušenj v družbo. Za preživljanje aktivne in kvalitetne starosti se je potrebno pripraviti in začeti razmišljati kmalu. Vsakdo se mora lotiti svojega lastnega projekta »Kakovostna in varna starost«. Knjižica, ki smo jo v Zavodu Oreli pripravili skupaj z Občino Kamnik, vam je na tej poti lahko v pomoč.

Dobite jo lahko v Svetovalni pisarni za starejše v času uradnih ur.

Čestitke za uspešno prvo leto delovanja nam je izrekel tudi župan Marjan Šarec in dodal: »Programi aktivnega staranja, zdrav življenjski slog, skrb za zdravje in ozaveščanje o pogostih boleznih med starejšimi, varnost in mobilnost v prometu, izobraževalni programi v tretjem življenjskem obdobju, aktivno preživljanje prostega časa ter programi medgeneracijskega sožitja je le nekaj tem oziroma projektov, s katerimi lahko starejšim pomagamo k aktivnemu in kvalitetnemu staranju. Občina Kamnik skupaj z Zavodom Oreli že tretje leto uspešno deluje na tem področju. Skupaj se zavedamo, da se bo človek kakovostno staral, če uspe skrbno in enakomerno razvijati tri svoje sposobnosti, in sicer telesno, duševno svežino in svežino sožitja. Že naši predniki so poudarjali, da je potrebno vse življenje zavestno vaditi svoj spomin, mišljenje, se izobraževati, gojiti dobre navade, predvsem pa gojiti pozitivna čustva tako do sebe kot do drugih. Če temu dodamo še dobro družbo in medsebojno sožitje, potem smo na poti kvalitetnega in aktivnega staranja. Kot župan, predvsem pa kot človek, ki se zaveda, da si vsak izmed nas zasluži lepo jesen življenja, se bom še naprej trudil, da bo našim starejšim občankam in občanom omogočeno kar se da aktivno, nasmejano, predvsem pa kvalitetno staranje.«

Zbrani gostje in ekipa Oreli

Zbrani gostje in ekipa Oreli