Prehranjevanje za starejše

Zavod Oreli je 27. novembra 2012 organiziral izobraževanje z naslovom Prehrana za starejše. Povabili smo udeležence, ki so oddali pisno ali telefonsko prijavo, da jih ta tema zelo zanima.

Zbrali smo se v Svetovalni pisarni za starejše v Kamniku in poslušali zanimivo in zelo poučno predavanje gospe Milene Osolnik, mag. zdr. neg., ki je zaposlena v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca v Kamniku.

Ravno zaradi izkušenj in strokovnega znanja je predavateljica imela povedati mnogo zanimivih in predvsem koristih informacij.

Njeno predavanje je obsegalo vsebine o prehrambenih navadah Slovencev, o vnosu ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov v telo. Razložila nam je posebnosti nove prehranske piramide in kakšen naj bo pravilen režim prehrane, najprej na splošno, potem je povedala, kakšne so prilagoditve za starejše ljudi. Pogovarjali smo se tudi o sestavi zdravega krožnika in o razporeditvi živil oziroma hrane na njem, da je okusen, lep na pogled in predvsem zdrav.

Zanimiv je bil poudarek na pitju vode ob pravilni prehrani: povedala je, da je potrebno redno piti vodo, tudi če nismo žejni (ker se rado zgodi, da signal za žejo ugasne); vendar ne več kot 3 dl naenkrat, sicer to pomeni, da bo zaužita voda le izpirala snovi iz telesa. V celoti naj bi je spili od 1 do 3 litre v dnevu; seveda je odvisno tudi od športnih aktivnosti – več jih imamo in bolj smo aktivni, več vode moramo popiti, da ne bomo dehidrirali. Voda je tako pomembna, ker je naše telo sestavljeno iz nje (do 60 do 70%) in ker vsi biološko-kemijski procesi v našem organizmu potekajo v vodnih raztopinah.

Postavljenih je bilo še več zanimivih vprašanj: o kakovosti mleka v mlekomatih v primerjavi z alpskim – steriliziranim mlekom, kako vemo, kdaj smo predozirali gibanje, kako dolgo je brez posledic za zdravje primerno uživati hrano po tako imenovani »ločevalni« dieti, kateri so najboljši načini priprave hrane, kateri maščobni izdelki so najmanj škodljivi za zdravje, kateri so socio-ekonomski in kulturni dejavniki slovenske prehrane starejših, kaj pomeni kalcinacija sklepov in kaj osteoporoza pri starejših ljudeh, kako se presnova z leti spreminja, kako se izračuna indeks telesne mase in kako je to povezano z bazalnim metabolizmom posameznika, o primerni količini vina, ki ga lahko posameznik zaužije na dan, da je še sprejemljivo za ohranjanje in krepitev zdravja itd.

Nekaj prehranskih priporočil: v jedi uživajte in jejte redno; izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več živil rastlinskega kot živalskega izvora; izbirajte živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov; večkrat dnevno jejte pestro zelenjavo in sadje; izbirajte lokalno pridelano in svežo zelenjavo ter sadje; nadzorujte količine zaužite maščobe in nadomestite večino nasičenih maščob (živalskih maščob) nenasičenimi rastlinskimi olji; nadomestite mastno meso in mastne mesne izdelke s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom; dnevno uživajte priporočene količine manj mastnega mleka in manj mastnih mlečnih izdelkov; jejte manj slano hrano; omejite uživanje sladkorja in sladkih živil; zaužijte dovolj vode; omejite uživanje alkohola; hrano pripravljajte zdravo in higiensko; bodite telesno dejavni, in sicer toliko, da bo vaša telesna masa normalna.

Dobili smo vse odgovore na svoja vprašanja in se gospe Osolnik zahvalili za njeno predavanje. Prav vse nas je navdušila s svojo pozitivno energijo in strokovnim znanjem.

Udeleženci so gospo Osolnik veliko spraševali o konkretnih vprašanjih glede prehrane, saj ima veliko izkušenj.

Udeleženci so gospo Osolnik veliko spraševali o konkretnih vprašanjih glede prehrane, saj ima veliko izkušenj.

Vse slike

Gospa Milena Osolnik, mag. zdr. neg. in udeleženca predavanja

Gospa Milena Osolnik, mag. zdr. neg. in udeleženca predavanja