Dan za spremembe 2013

Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi ti!

Dan za spremembe – dan odprtih vrat svetovalne pisarne za starejše v Kamniku 2013

V petek, 5. aprila 2013, se je vseslovenskemu obeleženju Dneva za spremembe (idejni vodja projekta je Slovenska filantropija) že drugo leto zapored pridružil tudi Zavod Oreli. V sklopu prireditev našega občinskega praznika so se vrata svetovalne pisarne za starejše odprla na stežaj in tako z dnevom, polnim različnih aktivnosti in dogodkov, spreminjala tudi v Kamniku.

Ob 9:00 so z ustvarjalno delavnico otvorile Dan za spremembe štiri tečajnice pod vodstvom Nine Koželj, ki se vsak teden srečujejo v svetovalni pisarni za starejše v Kamniku. Tokrat so iz gline izdelovale lončke za pisala. Nina je svoje tečajnice presenetila z amforami, ki so jih tečajnice ustvarile nekaj tednov nazaj. Amfore so se namreč žgale v peči in tako dobile dokončno podobo. Medtem ko so tečajnice pridno in z navdušenjem oblikovale glino, je Nina v vitrino v svetovalni pisarni postavila razstavo z vsemi dosedanjimi izdelki tečajnic. Med deli tako najdem doprsne kipe žensk, broške, konje, cvetlične šopke ... Tečajnice so ustvarjale do 11:00, v tem času pa so na obisk prišli varovanci Dnevnega centra Štacjon, ki so prinesli tudi darilo – ročno narejenega pujska za srečo.

Med 11:00 in 15:00 so je v pisarni oglasilo več posameznikov; ves ta čas so se predvajale različne predstavitve s fotografijami. V pisarni je bil na voljo tudi svetovalec in prostovoljec Frane Kemperle in prostovoljka Urška Ozimek. Ob 15:00 je v svetovalno pisarno prispela direktorica Martina Ozimek, prav tako pa tudi predstavnica Simobila Maja Pecelj Povše, ki je v okviru akcije Dneva za spremembe podarila promocijske izdelke Zavodu Oreli. Dogajanje je poživel osnovnošolec harmonikar Denis Jeras, kasneje se mu je pridružil še Jože Jagodic, nato pa še citrar Tomaž Plahutnik. Prostovoljci so vsem obiskovalcem in soustvarjalcem Dneva za spremembe postregli z različnimi toplimi napitki in piškoti.

Ob 16:00 je Martina Ozimek nagovorila veliko število zbranih pred pisarno Zavoda Oreli, sledil je nagovor župana Marjana Šarca in nato še Romana Renerja, svetovalca in prostovoljca v Zavodu Oreli. Za pestrost programa so še naprej skrbeli citrar in harmonikarja, pridružili so se jim še Tunjiški kvartet, skupina Predice in skupina Metulji.

Ob 17:30 je Maruška Ozimek, članica študentske skupine prostovoljcev Zavoda Oreli, pripravila predavanje o destigmatizaciji obiska pri psihoterapevtu. Predavanju je sledila še debata. Dan za spremembe je sklenila skupina srednješolcev prostovoljcev, ki se tudi sicer redno srečuje v prostorih Zavoda Oreli.

Zavod Oreli se želi zahvaliti vsem sodelujočim prostovoljcem, predvsem Franetu, Urški, Nini, Andreji, Janji, redarju Vladu, osebju, ki je postavilo stojnico, gospe Maji in Simobilu za podarjene promocijske izdelke, vsem nastopajočim in govornikom ter vsem obiskovalcem, ki so sooblikovali letošnji Dan za spremembe.

Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI. (Fotografije: Dušan Letnar, Martina Ozimek, Urška Ozimek)

Urška Ozimek

za Zavod Oreli

Predice pred vhodom v pisarno

Predice pred vhodom v pisarno