2. izobraževanje za prostovoljno delo

Zavod Oreli je na podlagi osebnih prijav po znanju opravljanja prostovoljnega dela ponovno organiziral osnovno izobraževanje za prostovoljno delo. Prijavljeni so prišli iz različnih okolij, so različnih statusov in starosti. Hitro smo ugotovili, da sodelovanje vseh rodi izmenjavo mnogih izkušenj in še več kvalitetnega znanja ter dobre občutke, da vsakdo nekaj prispeva v skupnost.

Izobraževalni program sodi v družboslovno humanistično področje, je pa izrazito usmerjen v praktično pridobivanje znanj. V menjavah znanja med generacijami odkrivamo, da smo soodvisni: da dajemo in prejemamo.

Glede na naše izkušnje je način delovanja v skupini zelo intenziven, večja je stopnja zaupnosti, vsebina izobraževanja in usposabljanja pa se nanaša na konkretno realnost, v kateri prostovoljci delujejo. Udeleženci so bili na začetku izobraževanja (3x po dve uri) najbolj presenečeni in navdušeni nad metodo dela, ki jih ves čas vključuje in vodi do novih spoznanj.

Z vodenimi praktičnimi vajami udeleženci spoznavajo sami sebe, svoje potrebe, čustva in razpoloženje. Tako postanejo bolj občutljivi na odnos do drugih in drugih do sebe; s svojim dejavnim sodelovanjem se seznanijo z različnimi praktičnimi metodami, ki jih bodo koristno uporabljali na terenu. Analiza, študij, izmenjava in ponotranjanje izkušenj in novih spoznanj veča senzibilnost udeležencev, pospešuje socialno zorenje ter širi njihov izkustveni in doživljajski svet. Z uporabo te metode dela so ves čas v stiku s seboj, tako na ravni individuuma kot na ravni navzven, s tistimi, ki delajo.

Če želimo, da prostovoljci učinkovito opravljajo svoje delo in so pri tem tudi sami zadovoljni, ne moremo dovoliti, da bi bili prepuščeni sami sebi. Prav zato Zavod Oreli nudi možnost vključitve v izdelan sistem vodenja in usposabljanja. Vključi se lahko katerikoli posameznik z veseljem do prostovoljnega dela in z zavedanjem do sprejemanja odgovornega prostovoljnega dela. Potrdilo prejme, kdor se je udeležil vseh treh sklopov izobraževanj.

Če ste tudi vi pripravljeni postati prostovoljec ali prostovoljka, se prijavite na naše brezplačno izobraževanje TUKAJ. Vnesite svoje ime in priimek, naslov in telefon. Ko bodo mesta zapolnjena, vas pokličemo.

Udeleženci izobraževanja

Udeleženci izobraževanja

Vse slike